Макароны сухие как исправить

Рубрика - Советы: Как вернуть вкус вчерашним макаронам: 4 простых способа освежить пасту. Читай последние новости событий на Joinfo.com

Однако есть несколько способов, которые позволят вдохнуть в пасту «вторую жизнь». Несмотря на то, что большинство людей разогревают еду в микроволновке, они делают это не совсем правильно, в результате чего макаронные изделия превращаются в слипшийся безвкусный комок. Как разогреть пасту и вернуть ей насыщенный вкус, расскажет Joinfo.com.

Кипящая вода

Этот способ напоминает повторную варку макарон, с той лишь разницей, что занимает меньше времени. Тем не менее, он подойдет только в том случае, если необходимо разогреть только макаронные изделия без соуса.

кастрюля

Налейте в пустую кастрюлю воды и поставьте ее на плиту. Макароны переложите в дуршлаг. Дайте воде закипеть и опустите дуршлаг в кастрюлю. Оставьте на 30 секунд, после чего вытащите макароны и проверьте, насколько сильно они разогрелись. Если температура подходящая, то вытаскивайте дуршлаг, если нет, оставьте его в кастрюле еще на минуту.

На сковородке

Люди часто разогревают пасту на сковородке, но иногда она получается слишком сухой. Это связано с тем, что макароны изготавливают из теста, которое при выпаривании жидкости быстро сохнет и теряет свою мягкость. Существует несколько хитростей, которые помогут сохранить вкус нежную консистенцию изделий.

спагетти

Для начала не забывайте о том, что необходимо смазать сковороду, чтобы уменьшить потерю жидкости. Вы можете нанести на дно кухонной утвари обычное подсолнечное масло, сливки или даже обычную воду. Если вы готовили специальный соус для пасты, добавьте его. Однако не забывайте, что соусы необходимо предварительно разогреть на медленном огне. Только после того, как он нагреется, можно добавлять макароны.

Несмотря на то, что лазанья не относится к макаронным изделиям (за исключением нескольких вариантов приготовления), ее листы также изготовлены из теста, которое может подсыхать, пока вы разогреваете блюдо. Чаще всего это касается тех случаев, когда в рецепте присутствуют небольшие ошибки. Правильно приготовленная лазанья очень сочная, а потому ее можно греть на сковороде, не опасаясь, что листы потеряют свою мягкость.

В микроволновке

макароны

Микроволновка часто спасает нас, разогревая еду буквально за пару минут. Однако у нее есть и минусы: данное устройство часто не до конца прогревает блюдо или слишком сильно высушивает его. А различные соусы, разогретые в микроволновке, остаются густыми и комковатыми.

Чтобы правильно разогреть пасту, необходимо переложить свою порцию в отдельную тарелку и тщательно перемешать соус и макароны. Если подливы нет, замените ее маслом или жирными сливками – это поможет сохранить мягкость макаронных изделий.

макароны

Выставите среднюю температуру нагрева. Максимальная мощность микроволновой печи может высушить пасту, а недостаточная температура просто не разогреет пищу. Разогревайте еду в течение минуты. Если этого было недостаточно, просто погрейте тарелку еще раз.

Не забывайте о том, что разогревать пасту необходимо под пленкой – пар будет концентрироваться внутри тарелки, лучше прогревая пищу и не иссушая ее. Оставьте небольшой открытый участок для выхода лишнего тепла. Еще один хороший способ, который поможет придать мягкость макаронам – накрыть тарелку влажным полотенцем и поставить в микроволновку.

В духовке

макароны

Разогревать пищу в духовке может быть проще, чем в микроволновке, но это займет больше времени. Температура в духовом шкафу поднимается более плавно, благодаря этому еда нагревается равномернее. Однако риск того, что макароны в итоге окажутся слишком сухими, все равно присутствует.

Разогрейте духовку до 180 градусов. Пасту равномерно распределите по всему противню, перемешав с соусом. Если подливы нет, добавьте немного масла или молока. Накройте противень фольгой и поставьте в духовку на 15 – 20 минут. Фольга необходима для того, чтобы пар равномерно распределялся по противню, прогревая макароны. Не забывайте проверять состояние блюда. Если по истечению времени пища еще холодная, оставьте ее в духовке еще на 5 – 10 минут.

Если паста все равно получается слишком сухой, вероятно, при варке макарон были допущены ошибки. Понять это можно по состоянию свежесваренных макаронных изделий: они будут липкими и совершенно безвкусными.


Загрузить PDF


Загрузить PDF

Вчерашние макароны мало у кого вызывают аппетит. Очень часто при разогревании они становятся сухой слипшейся массой. Однако положение не безвыходное. Прочитав эту статью, вы найдете полезные советы о том, как разогреть вчерашние макароны так, чтобы они не пересохли и не превратились в слипшуюся массу. Вы можете сделать вчерашнюю лапшу аппетитной без особых ухищрений. Все необходимое для этого найдется на кухне у любой хозяйки.

  1. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 1

    1

    Поставьте на плиту кастрюлю с водой. Налейте достаточно воды, чтобы она покрыла макароны полностью, но не добавляйте их в кастрюлю. Подождите, пока вода закипит.

    • Вы можете использовать и другие методы, изложенные в этой статье, однако это самый быстрый и лучший вариант, если вам нужно разогреть макароны без соуса.
  2. 2

    Переложите макароны в металлический дуршлаг. Дуршлаг должен соответствовать объему кастрюли. Используйте дуршлаг с длинной ручкой, чтобы вам было легче обращаться с ним.

  3. 3

    Опустите макароны в кипящую воду. Вам понадобится около тридцати секунд, чтобы разогреть макароны. Достаньте дуршлаг с макаронами из кастрюли и проверьте их на готовность. Если они не готовы, поместите их снова в кипящую воду. Каждые 15 секунд проверяйте макароны на готовность. [1]

    • Если ваш дуршлаг не имеет длинной ручки или если у вас нет прихватки, поместите дуршлаг в миску и залейте кипятком.

    Реклама

  1. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 4

    1

    Разогрейте духовку. Разогрейте духовку до 175ºC. Этот метод можно использовать, если вам нужно разогреть макароны с соусом. Однако это не лучший вариант для одной порции.

  2. 2

    Положите макароны в форму для выпечки. Желательно чтобы это была неглубокая форма. Разложите макароны равномерно по дну формы.

    • Если макароны станут сухими, добавьте немного молока или соуса, чтобы они стали сочными. Это особенно важно учитывать, если вы разогреваете лазанью. [2]
  3. 3

    Накройте макароны фольгой и поставьте в духовку. Макароны будут готовы через 20 минут, но проверьте их на готовность уже через 15 минут. Благодаря фольге макароны не станут сухими.

    • По желанию, добавьте пармезан, посыпав им макароны за пять минут до конца приготовления. [3]
  4. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 7

    4

    Проверьте макароны на готовность. Подержите металлическую вилку в центре блюда, подождите 10 — 15 секунд. Если кончик вилки горячий на ощупь, макароны готовы. Если нет, поставьте макароны в духовку снова. [4]

    Реклама

  1. 1

    Разогрейте макароны на среднем огне. Это один из самых простых способов разогреть макароны. Добавьте растопленное сливочное масло или постное масло в сковороду. Положите макароны. Помешивайте.

    • Добавьте больше соуса, если макароны слишком сухие.
  2. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 9

    2

    Подогревайте соус на маленьком огне. Как правильно это сделать, вы можете найти в разделе ниже.

  3. 3

    Разогрейте лазанью. Отрежьте кусочек лазаньи и положите его на сковороду, обрезанным краем вниз. Переворачивайте время от времени, обжаривая лазанью с каждой стороны до образования хрустящей корочки. [5]

    Реклама

  1. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 11

    1

    Используйте микроволновую печь, если вам необходимо разогреть только одну порцию. В микроволновой печи подогрев пищи происходит неравномерно, особенно если вы подогреваете макароны с сыром или овощами. Если вы разогреваете большое количество порций макарон, делайте это лучше в духовке, чем в микроволновой печи.

    • Не подогревайте в микроволновой печи сливочный, винный и масляный соусы.
  2. 2

    Перемешайте макароны с соусом или маслом. Если макароны уже смешаны с соусом, просто перемешайте между собой соус и макароны. Если вы не добавляли соус в макароны во время приготовления, добавьте немного соуса или оливкового масла. Благодаря этому ваши макароны не будут сухими.

  3. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 13

    3

    Включите микроволновую печь на среднюю мощность. Включив печь на полную мощность, скорее всего, вы получите кашу вместо макарон. Поэтому включите печь на среднюю мощность.

  4. 4

    Накройте макароны. Положите макароны в контейнер, который можно использовать для микроволновой печи. Если возможно, используйте круглый контейнер, чтобы избежать неравномерного нагрева по углам, что часто бывает в случае с прямоугольными контейнерами. [6]
    Накройте макароны, следуя одному из нижеперечисленных способов:

    • Накройте полиэтиленовой пленкой так, чтобы один угол был приоткрыт. [7]
      Благодаря этому макароны прогреются более равномерно.
    • Накройте макароны влажным бумажным полотенцем. Благодаря этому макароны не будут сухими.
  5. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 15

    5

    Подогревайте макароны короткими интервалами. Включите микроволновую печь на 1 минуту. Затем хорошо перемешайте. При необходимости, продолжайте процесс еще 15-30 секунд.

    • Если ваша микроволновая печь не имеет поворотного стола, поверните блюдо сами.

    Реклама

  1. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 16

    1

    Подогрейте воду в чаше пароварки. Это хороший вариант для таких соусов, как Альфредо. Используя этот метод, вы сможете равномерно подогреть соус, что очень важно для того, чтобы он имел правильную консистенцию.

    • Вы можете сделать свою собственную пароварку из двух кастрюль или из одной кастрюли и стеклянной миски.
    • Если вас не устраивает этот метод, вы можете разогреть соус на плите, делая это на очень медленном огне.
  2. 2

    Поместите соус в верхней части пароварки. Если возможно, разогрейте соус отдельно, а затем полейте им холодные или теплые макароны. Если соус и макаронные изделия уже смешаны между собой, переложите их в контейнер. Оставьте в контейнере до тех пор, пока вода не начнет кипеть. [8]

    • Конечно, вы можете разогревать макароны с соусом вместе, однако очень высок риск, что они слипнутся и станут слишком мягкими.
  3. 3

    Добавьте сливки или молоко в сливочный соус. Если вы используете сливочный соус, будьте готовы к тому, что сливки могут расслоиться. Добавьте сливки или цельное молоко, благодаря чему ваш соус останется однородным и сохранит нужную консистенцию. [9]

  4. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 19

    4

    Добавьте сливочное масло в винный соус. Кислота, содержащаяся в винном соусе, может привести к тому, что сливки свернутся. Чтобы избежать этого, добавьте небольшое количество растопленного сливочного масла. Вы можете использовать еще один вариант. Нагревайте сливки в отдельной кастрюле, пока часть жидкости не испарится. [10]

  5. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 20

    5

    Подогревайте на медленном огне, помешивая время от времени. Благодаря тому, что вы будете подогревать сливки на медленном огне, мало вероятности, что они свернутся. Постоянно помешивайте. Ешьте, пока соус горячий.

  6. Изображение с названием Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 21

    6

    В крайнем случае, вы можете добавить яичный желток. Если вам не удается достичь однородной консистенции соуса, снимите миску с огня и перелейте пару ложек соуса в другую емкость. Быстро взбейте яичный желток до получения массы однородной консистенции, а затем перелейте полученную смесь обратно в соус. [11]

    • Если вы подогреваете макароны вместе с соусом, не используйте яичный желток. Добавьте немного муки вместо этого, чтобы соус приобрел желаемую консистенцию.
    • Если у вас не получается добиться однородной консистенции, в соусе попадаются кусочки вареного яйца, попробуйте повторить процесс, используя меньше жидкости и быстрее взбивая яйцо. Если в соусе остаются небольшие комочки, процедите его и используйте оставшуюся жидкость.

    Реклама

Советы

  • Если вы знаете, что макароны останутся, слегка не доварите их. Если макароны будут мягкими или переваренными, вам будет сложно разогреть их, не нарушив их целостности.
  • Для лучшего вкуса и текстуры, ешьте макароны в течение трех дней после приготовления. [12]
  • Недавние исследования показали, что разогретые макароны не вызывают резких скачков уровня сахара в крови. До сих пор ведутся исследования этой особенности. [13]

Реклама

Предупреждения

  • Не ешьте макароны, приготовленные более семи дней назад или макароны с неприятным запахом. [14]
  • Будьте осторожны, когда вы достаете контейнер или миску из микроволновой печи. Они могут быть очень горячими.

Реклама

Что вам понадобится

  • Обычные макароны:

    • Металлический дуршлаг или сито
    • Прихватка
    • Кастрюля
    • Плита
  • В духовке:

    • Форма для выпечки
    • Фольга
  • На плите:

    • Сковорода
    • Масло
  • Сливочный или винный соус:

    • Пароварка
    • Емкость для смешивания
    • Сливки или масло
    • Яичный желток или мука (иногда)
  • Микроволновая печь:

    • Посуда для микроволновой печи
    • Полиэтиленовая пленка или влажное бумажное полотенце

Об этой статье

Эту страницу просматривали 101 755 раз.

Была ли эта статья полезной?


Download Article


Download Article

  • Reheating Plain Pasta
  • |

  • Oven Method
  • |

  • Stovetop Method
  • |

  • Microwave Method
  • |

  • Reheating Sauces
  • |

  • Q&A
  • |

  • Tips
  • |

  • Warnings
  • |

  • Things You’ll Need

Reheated pasta often ends up mushy, dried out, or sitting in a pool of oil. Luckily, these problems can be avoided with simple alterations to the heating process. Learn how to save your leftovers, whether they are plain noodles or an easily-separated cream sauce.

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 1

    1

    Boil a pot of water. Pour in enough water to cover the noodles, but don’t add them to the pot. Wait until the water comes to a boil.

    • You may use the methods below instead, but this is the fastest and best option for pasta without sauce.
  2. 2

    Transfer the pasta to a metal strainer. Choose a metal strainer or colander that can fit into your pot. Ideally, find one with long handles for easy handling.

    Advertisement

  3. 3

    Dip the pasta into the boiling water. It only takes about thirty seconds to refresh most pasta. Withdraw the strainer and taste test the noodles. If they are not ready, return them to the water. Withdraw and taste test again every 15 seconds.[1]

    • If your strainer does not have long handles, or if you do not have oven mitts, instead place the strainer in a bowl and pour boiling water over it.
  4. Advertisement

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 4

    1

    Preheat the oven. Set your oven to 350ºF (175ºC) and wait for it to preheat. This method is gentle on pasta and sauces, but may not be practical for a single serving.

  2. 2

    Add the pasta to a baking dish. Spread the pasta across a shallow dish. A deep pile of pasta may heat unevenly.

    • If the pasta is dry, add a splash of milk or extra sauce to keep it moist. This is especially important for lasagna.[2]
  3. 3

    Cover with foil and bake. The pasta is usually ready in 20 minutes, but check after 15 just in case. The foil should help trap moisture, slowing the drying process.

    • Optionally, add a sprinkle of Parmesan under the foil 5 minutes before the pasta is done.[3]
  4. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 7

    4

    Check the pasta. Stick a metal fork into the center of the pasta dish and wait for 10 to 15 seconds. If the tip of the fork is hot to the touch, the pasta is ready. If not, return the pasta to the oven.[4]

  5. Advertisement

  1. 1

    Fry most pasta dishes over medium-low heat. This is one of the easiest ways to heat pasta. Just add melted butter or oil to a frying pan, add the pasta, and heat. Stir occasionally.

    • Add more sauce if the pasta looks dry.
  2. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 9

    2

    Heat cream or wine sauces over low heat. These easily separated sauces should be heated over very low heat. For lower risk of separation, see the cream sauce method below.

  3. 3

    Fry lasagna. Cut yourself a slab and toss it on the pan, cut side down. Rotate occasionally, heating each cut side until crispy.[5]

  4. Advertisement

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 11

    1

    Use the microwave for single servings only. Microwaves cook unevenly, especially if the pasta dishes contains cheese or vegetables. When reheating a large portion, use the oven instead for greater control.

    • Avoid using the microwave for cream sauces, wine and butter sauces, or other sauces likely to separate.
  2. 2

    Toss the pasta with sauce or oil. If the pasta already includes sauce, just stir it to distribute it evenly. If the pasta is plain, stir in a little sauce or olive oil. This will help keep the pasta moist.

  3. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 13

    3

    Set the microwave to medium-low power. A full power microwave will likely turn your pasta to mush. Reduce it to 50% power or below.

  4. 4

    Cover the pasta. Place the pasta in a microwave-safe container, preferably a round one to avoid uneven heating at corners.[6]
    Cover it with one of the following two methods:

    • Cover with plastic wrap, but leave one corner open for steam to escape.[7]
      This traps heat, warming the pasta more evenly.
    • Cover with a damp paper towel. This steams the pasta as it heats up, adding moisture to dry or sauce-light noodles.
  5. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 15

    5

    Heat in short bursts. Heat the pasta for about 1 minute, then check on its progress and stir. If necessary, continue heating for 15–30 seconds at a time.

    • If your microwave does not have a turntable, stop and rotate the dish halfway through.
  6. Advertisement

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 16

    1

    Heat water in the base of a double boiler. This is by far the best method for cream-based sauces, such as Alfredo. The indirect heat ensures a more even, slower cooking method, reducing the chance of separation.

    • You can make your own double boiler out of two pans, or one pan and a glass, heat-safe bowl.
    • If a double boiler is not an option, use the stovetop method instead, over very low heat.
  2. 2

    Place the sauce in the top of the double boiler. If possible, heat the sauce separately, then pour over cold pasta or heat as described above. If the sauce and pasta are well mixed, just add them both to the container. Leave it here until the water begins to simmer.

    • Reheating the pasta and sauce together shouldn’t cause any major problems, but the risk of chewy or mushy noodles is a little higher.
  3. 3

    Add cream or milk to cream sauces. A cream sauce separates so easily because it is an «emulsion,» or suspension of fat and water. A fresh splash of cream or whole milk helps keep these together, reducing the chance that the sauce becomes an oily mess.[8]

  4. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 19

    4

    Add butter or reduced cream to wine sauces. Wine sauces are also emulsions, but the acidity can cause cream to curdle. To avoid these, mix in a little melted butter instead. Another option is reduced cream, meaning cream heated in a separate pan until some of the liquid has evaporated.[9]

  5. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 20

    5

    Heat slowly, stirring occasionally. The lower the heat, the less likely your sauce is to separate. Stir gently, to avoid breaking apart the ingredients. Eat while the sauce is hot.

  6. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 21

    6

    Add an egg yolk in emergencies. If the sauce «breaks» apart while reheating, take it off the heat and transfer a couple spoonfuls to a bowl. Rapidly whisk an egg yolk into the bowl until smooth, then transfer the mixture back to the sauce.

    • If you’re heating the pasta as well as the sauce, the egg yolk method gets messy. Try a small handful of flour instead, to thicken the sauce and cut the greasiness.
    • If you end up with lumps of cooked egg while whisking, discard that bowlful and try again with less liquid and faster whisking. If the lumps are small, just strain out the lumps and use the remaining liquid.
  7. Advertisement

Add New Question

  • Question

    How many times can I reheat the leftovers before it stops working?

    Community Answer

    Health and safety guidelines will tell you once is probably enough. I’ve never encountered a problem with a second reheat myself, but I wouldn’t recommend you do it more than twice.

Ask a Question

200 characters left

Include your email address to get a message when this question is answered.

Submit

Advertisement

  • For the best texture and taste, eat the pasta within three days of cooking.[10]

  • Surprisingly, there is some evidence that reheated pasta may cause a smaller rise in blood sugar than fresh-cooked or cold pasta. More research is currently in progress.[11]

  • If you think you’ll have leftovers, cook your pasta a little on the chewy side. If the pasta is already soft or overcooked to begin with, no method of reheating will save the texture.

Thanks for submitting a tip for review!

Advertisement

  • Do not eat pasta cooked more than seven days ago, or pasta with an unusual smell.[12]

  • Be careful, as all bowls and containers will be hot when you remove them from the microwave.

Advertisement

Things You’ll Need

  • Plain pasta:

    • metal colander or strainer
    • oven mitts
    • saucepan
    • stove
  • Oven:

    • baking dish
    • foil
  • Stovetop:

    • Frying pan
    • Butter or oil
  • Cream or wine sauces:

    • Double boiler
    • Stirring utensil
    • Cream or butter
    • Egg yolk or flour (sometimes)
  • Microwave:

    • Microwave safe container
    • Plastic wrap or damp paper towel

About This Article

Article SummaryX

To reheat leftover pasta without it separating or drying up, start by transferring it to a baking dish and adding a splash of milk if it’s dry. Then, cover the pan with foil and bake it in the oven for 20 minutes at 350 °F. To reheat leftover pasta in the microwave, put a single serving in a microwave-safe bowl and add a little bit of sauce or oil to help keep the pasta moist. Then, cover the bowl with plastic wrap or a damp paper towel and microwave it on medium-low heat for 1 minute. For other ways to reheat your leftover pasta, including how to reheat it if there’s a sauce already on the pasta, read on!

Did this summary help you?

Thanks to all authors for creating a page that has been read 416,396 times.

Did this article help you?


Download Article


Download Article

  • Reheating Plain Pasta
  • |

  • Oven Method
  • |

  • Stovetop Method
  • |

  • Microwave Method
  • |

  • Reheating Sauces
  • |

  • Q&A
  • |

  • Tips
  • |

  • Warnings
  • |

  • Things You’ll Need

Reheated pasta often ends up mushy, dried out, or sitting in a pool of oil. Luckily, these problems can be avoided with simple alterations to the heating process. Learn how to save your leftovers, whether they are plain noodles or an easily-separated cream sauce.

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 1

    1

    Boil a pot of water. Pour in enough water to cover the noodles, but don’t add them to the pot. Wait until the water comes to a boil.

    • You may use the methods below instead, but this is the fastest and best option for pasta without sauce.
  2. 2

    Transfer the pasta to a metal strainer. Choose a metal strainer or colander that can fit into your pot. Ideally, find one with long handles for easy handling.

    Advertisement

  3. 3

    Dip the pasta into the boiling water. It only takes about thirty seconds to refresh most pasta. Withdraw the strainer and taste test the noodles. If they are not ready, return them to the water. Withdraw and taste test again every 15 seconds.[1]

    • If your strainer does not have long handles, or if you do not have oven mitts, instead place the strainer in a bowl and pour boiling water over it.
  4. Advertisement

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 4

    1

    Preheat the oven. Set your oven to 350ºF (175ºC) and wait for it to preheat. This method is gentle on pasta and sauces, but may not be practical for a single serving.

  2. 2

    Add the pasta to a baking dish. Spread the pasta across a shallow dish. A deep pile of pasta may heat unevenly.

    • If the pasta is dry, add a splash of milk or extra sauce to keep it moist. This is especially important for lasagna.[2]
  3. 3

    Cover with foil and bake. The pasta is usually ready in 20 minutes, but check after 15 just in case. The foil should help trap moisture, slowing the drying process.

    • Optionally, add a sprinkle of Parmesan under the foil 5 minutes before the pasta is done.[3]
  4. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 7

    4

    Check the pasta. Stick a metal fork into the center of the pasta dish and wait for 10 to 15 seconds. If the tip of the fork is hot to the touch, the pasta is ready. If not, return the pasta to the oven.[4]

  5. Advertisement

  1. 1

    Fry most pasta dishes over medium-low heat. This is one of the easiest ways to heat pasta. Just add melted butter or oil to a frying pan, add the pasta, and heat. Stir occasionally.

    • Add more sauce if the pasta looks dry.
  2. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 9

    2

    Heat cream or wine sauces over low heat. These easily separated sauces should be heated over very low heat. For lower risk of separation, see the cream sauce method below.

  3. 3

    Fry lasagna. Cut yourself a slab and toss it on the pan, cut side down. Rotate occasionally, heating each cut side until crispy.[5]

  4. Advertisement

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 11

    1

    Use the microwave for single servings only. Microwaves cook unevenly, especially if the pasta dishes contains cheese or vegetables. When reheating a large portion, use the oven instead for greater control.

    • Avoid using the microwave for cream sauces, wine and butter sauces, or other sauces likely to separate.
  2. 2

    Toss the pasta with sauce or oil. If the pasta already includes sauce, just stir it to distribute it evenly. If the pasta is plain, stir in a little sauce or olive oil. This will help keep the pasta moist.

  3. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 13

    3

    Set the microwave to medium-low power. A full power microwave will likely turn your pasta to mush. Reduce it to 50% power or below.

  4. 4

    Cover the pasta. Place the pasta in a microwave-safe container, preferably a round one to avoid uneven heating at corners.[6]
    Cover it with one of the following two methods:

    • Cover with plastic wrap, but leave one corner open for steam to escape.[7]
      This traps heat, warming the pasta more evenly.
    • Cover with a damp paper towel. This steams the pasta as it heats up, adding moisture to dry or sauce-light noodles.
  5. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 15

    5

    Heat in short bursts. Heat the pasta for about 1 minute, then check on its progress and stir. If necessary, continue heating for 15–30 seconds at a time.

    • If your microwave does not have a turntable, stop and rotate the dish halfway through.
  6. Advertisement

  1. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 16

    1

    Heat water in the base of a double boiler. This is by far the best method for cream-based sauces, such as Alfredo. The indirect heat ensures a more even, slower cooking method, reducing the chance of separation.

    • You can make your own double boiler out of two pans, or one pan and a glass, heat-safe bowl.
    • If a double boiler is not an option, use the stovetop method instead, over very low heat.
  2. 2

    Place the sauce in the top of the double boiler. If possible, heat the sauce separately, then pour over cold pasta or heat as described above. If the sauce and pasta are well mixed, just add them both to the container. Leave it here until the water begins to simmer.

    • Reheating the pasta and sauce together shouldn’t cause any major problems, but the risk of chewy or mushy noodles is a little higher.
  3. 3

    Add cream or milk to cream sauces. A cream sauce separates so easily because it is an «emulsion,» or suspension of fat and water. A fresh splash of cream or whole milk helps keep these together, reducing the chance that the sauce becomes an oily mess.[8]

  4. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 19

    4

    Add butter or reduced cream to wine sauces. Wine sauces are also emulsions, but the acidity can cause cream to curdle. To avoid these, mix in a little melted butter instead. Another option is reduced cream, meaning cream heated in a separate pan until some of the liquid has evaporated.[9]

  5. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 20

    5

    Heat slowly, stirring occasionally. The lower the heat, the less likely your sauce is to separate. Stir gently, to avoid breaking apart the ingredients. Eat while the sauce is hot.

  6. Image titled Reheat Leftover Pasta Without It Separating or Drying Up Step 21

    6

    Add an egg yolk in emergencies. If the sauce «breaks» apart while reheating, take it off the heat and transfer a couple spoonfuls to a bowl. Rapidly whisk an egg yolk into the bowl until smooth, then transfer the mixture back to the sauce.

    • If you’re heating the pasta as well as the sauce, the egg yolk method gets messy. Try a small handful of flour instead, to thicken the sauce and cut the greasiness.
    • If you end up with lumps of cooked egg while whisking, discard that bowlful and try again with less liquid and faster whisking. If the lumps are small, just strain out the lumps and use the remaining liquid.
  7. Advertisement

Add New Question

  • Question

    How many times can I reheat the leftovers before it stops working?

    Community Answer

    Health and safety guidelines will tell you once is probably enough. I’ve never encountered a problem with a second reheat myself, but I wouldn’t recommend you do it more than twice.

Ask a Question

200 characters left

Include your email address to get a message when this question is answered.

Submit

Advertisement

  • For the best texture and taste, eat the pasta within three days of cooking.[10]

  • Surprisingly, there is some evidence that reheated pasta may cause a smaller rise in blood sugar than fresh-cooked or cold pasta. More research is currently in progress.[11]

  • If you think you’ll have leftovers, cook your pasta a little on the chewy side. If the pasta is already soft or overcooked to begin with, no method of reheating will save the texture.

Thanks for submitting a tip for review!

Advertisement

  • Do not eat pasta cooked more than seven days ago, or pasta with an unusual smell.[12]

  • Be careful, as all bowls and containers will be hot when you remove them from the microwave.

Advertisement

Things You’ll Need

  • Plain pasta:

    • metal colander or strainer
    • oven mitts
    • saucepan
    • stove
  • Oven:

    • baking dish
    • foil
  • Stovetop:

    • Frying pan
    • Butter or oil
  • Cream or wine sauces:

    • Double boiler
    • Stirring utensil
    • Cream or butter
    • Egg yolk or flour (sometimes)
  • Microwave:

    • Microwave safe container
    • Plastic wrap or damp paper towel

About This Article

Article SummaryX

To reheat leftover pasta without it separating or drying up, start by transferring it to a baking dish and adding a splash of milk if it’s dry. Then, cover the pan with foil and bake it in the oven for 20 minutes at 350 °F. To reheat leftover pasta in the microwave, put a single serving in a microwave-safe bowl and add a little bit of sauce or oil to help keep the pasta moist. Then, cover the bowl with plastic wrap or a damp paper towel and microwave it on medium-low heat for 1 minute. For other ways to reheat your leftover pasta, including how to reheat it if there’s a sauce already on the pasta, read on!

Did this summary help you?

Thanks to all authors for creating a page that has been read 416,396 times.

Did this article help you?

Понравилась статья? Поделить с друзьями:

Читайте также:

  • Макароны не доварились как исправить
  • Майонез свернулся как исправить
  • Майонез постный не взбивается как исправить
  • Майонез получился жидкий как исправить ошибку
  • Майонез не густеет как исправить миксером

  • 0 0 голоса
    Рейтинг статьи
    Подписаться
    Уведомить о
    guest

    0 комментариев
    Старые
    Новые Популярные
    Межтекстовые Отзывы
    Посмотреть все комментарии