A friend of mine has mistakenly stored his ghee in a bowl which was not quite hermetic hence exposed to oxygen and the sun light. The result is that the ghee turned white and is rancid. See the picture:
Is there any method of fixing it? Or should I just throw it out? Thanks
asked Nov 2, 2013 at 11:17
1
There is sadly no way to reverse or undo rancidity, and the potent flavors are very unpleasant. The rancid portion should be discarded.
The photo is unusual in that there is a clear color line, which may or may not correspond to the depth the rancidity reached, or how far into the main product the unpleasant breakdown products permeated. You might try scraping off all of the obviously bad portion (plus a little extra). Retain the remainder only if it smells (and tastes) normal. Fortunately, rancidity is easy to detect by odor and taste.
answered Nov 2, 2013 at 12:03
3
Cut out the white stuff generously, and all the stinky parts and you’ll be good to go. IMHO.
PS: and no, don’t boil ghee one more time, there is a possibility it’ll be completely ruined.
answered Nov 2, 2013 at 18:11
4
You could try using vitamin E, and beta carotene which prevents oxidation, in some cases reverses oxidation. I was told by my mother when I was younger if you burn a stew put peanut butter in it, this will remove the burnt flavor. While years later, after several science classes and several degrees. I had bought some ghee, and I removed the white part, but it kept going. It stopped when I added the vitamins. And rancid oils and fats are bad for your health, they cause free radical damage, hence your mouth saying don’t eat it.
answered Dec 21, 2020 at 0:19
A friend of mine has mistakenly stored his ghee in a bowl which was not quite hermetic hence exposed to oxygen and the sun light. The result is that the ghee turned white and is rancid. See the picture:
Is there any method of fixing it? Or should I just throw it out? Thanks
asked Nov 2, 2013 at 11:17
1
There is sadly no way to reverse or undo rancidity, and the potent flavors are very unpleasant. The rancid portion should be discarded.
The photo is unusual in that there is a clear color line, which may or may not correspond to the depth the rancidity reached, or how far into the main product the unpleasant breakdown products permeated. You might try scraping off all of the obviously bad portion (plus a little extra). Retain the remainder only if it smells (and tastes) normal. Fortunately, rancidity is easy to detect by odor and taste.
answered Nov 2, 2013 at 12:03
3
Cut out the white stuff generously, and all the stinky parts and you’ll be good to go. IMHO.
PS: and no, don’t boil ghee one more time, there is a possibility it’ll be completely ruined.
answered Nov 2, 2013 at 18:11
4
You could try using vitamin E, and beta carotene which prevents oxidation, in some cases reverses oxidation. I was told by my mother when I was younger if you burn a stew put peanut butter in it, this will remove the burnt flavor. While years later, after several science classes and several degrees. I had bought some ghee, and I removed the white part, but it kept going. It stopped when I added the vitamins. And rancid oils and fats are bad for your health, they cause free radical damage, hence your mouth saying don’t eat it.
answered Dec 21, 2020 at 0:19
Как исправить прогорклое масло
Сливочное масло есть в холодильнике почти каждой хозяйки. Но, если ваши запасы масла оказались велики и купленное вами масло прогоркло, то не спешите расстраиваться и сразу расставаться с этим, казалось бы, испорченным продуктом — исправить прогорклое масло вам помогут следующие несложные действия.
Вам понадобится
-
- сливочное масло;
- вода;
- морковный сок;
- соль;
- антоновские яблоки;
- питьевая сода;
- хлеб;
- березовый уголь;
- молоко;
- марля;
- сковорода;
Инструкция
Промойте несколько раз прогорклое масло в большом количестве воды и немного посолите. После этого влейте в него немного натурального морковного сока и тщательно перемешайте полученную массу. Морковный сок вернет маслу ранее утраченный тонкий и нежный вкус.
Вскипятите на сковороде несвежее масло несколько раз, предварительно добавив в него порезанные дольки антоновских яблок. Затем процедите горячее масло с дольками яблок через марлю, тщательно промойте его водой и взбейте еще горячим. Восстановленное масло вновь станет пригодным для употребления.
Промойте прогорклое масло раствором воды с питьевой содой, взяв для приготовления раствора 1 стакан воды и 1 чайную ложку питьевой соды. После этого масло необходимо хорошо промыть чистой водой и немного посолить. Вкус масла сразу же станет лучше, а запах приятней.
Положите прогорклое масло и небольшой кусочек хлеба на сковородку и перетопите на медленном огне масло вместе с хлебом. Хлеб впитает в себя горечь и неприятный запах, и вы снова сможете наслаждаться приятным и сливочным вкусом масла.
Растопите несвежее масло на сковородке и добавьте к нему 1 чайную чашку предварительно истолченного и просеянного березового угля. Полученную массу оставьте в теплом месте на сутки. На следующий день снова растопите полученную смесь масла и березового угля и процедите ее, пока она не остыла. После этого к маслу вновь вернется вкус пригодного для еды продукта.
Положите прогорклое масло в свежее молоко, несколько раз тщательно разомните его в молоке, затем промойте в воде и посолите. Натуральное свежее молоко растворит масляную кислоту, которая в избытке содержится в прогорклом масле, и уберет из продукта имеющийся в нем плохой вкус и несвежий запах. Вода, при промывании масла удалит из него молоко, и восстановленное масло вновь станет аппетитным.
Полезный совет
После избавления масла от прогорклости его совсем необязательно использовать сразу — для хранения такого масла рекомендуется его еще теплым залить в банку и сохранять в топленом виде.
Источники:
- Как сохранить сливочное масло и не дать пропасть продукту
- Что делать, если масло прогоркло?
Войти на сайт
или
Забыли пароль?
Еще не зарегистрированы?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.